Je eigenste midden

Met een te vol hoofd, een te volle agenda, een te zwaar hartje – broertje blijft maar dood, Isa is momenteel de puber from hell en ik weet niks meer zeker – loop ik gehaast de kleedkamer in. Door de kindweerstandsbarrière – gymzaal leed: schaafplekken van de touwen, sadistisch trefbal, voetschimmel, die doordringende meur – omkleden, de zaal in.

Stop. Oftewel: hoe een gymzaal in een tempel kan veranderen.

Het is stil in de zaal. Er hangt een sfeer van intense concentratie. Een gewijde sfeer. Een sfeer van boeddhabeelden, kaarsen, bloemen en wierook. Marc neemt met een groepje de ’24’ door, een serie bewegingen uit de Tai Chi. Langzaam en uiterst geconcentreerd bewegen ze door de ruimte. Ik zoek een plekje en ga staan. Onmiddellijk vloeien mijn gedachten weg. Voeten iets uit elkaar, knieën los, bekken iets gekanteld, kin naar binnen. De chakra’s in een lijn brengen. Chi betekent energie. Tai Chi leert je de energie die door je lijf stroomt te voelen, heen en weer tussen aarde naar hemel, en te beheersen.

‘Zoek je eigenste midden,’ zegt Marc. We staan. Ogen gesloten, handen ter hoogte van de navel. Adem. Ik voel mijn handen tintelen, mijn chakra’s gloeien. Mijn kruintje voelt als een doorgeefluikje waarlangs de gedachten naar buiten en de energie naar binnen stromen. Af en toe slaat Marc op een kleine gong om onze aandacht, die altijd weer wil ontsnappen, terug te brengen. Ping! Klinkt het helder. Je bent hier, nergens anders. Uiterst geconcentreerd bewegen we. ‘Reiken is bezwijken’.

We doen een oefening. Marc blokkeert de beweging en wij moeten hem vanuit complete rust uit balans brengen. Het kost me geen enkele moeite. ‘Kijk ’s hoe sterk je bent. Voel je dat? Dat is nou werken vanuit je eigenste midden.’ Ik voel het. In je eigenste midden blijven, daar gaat het om.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Je eigenste midden

 1. Marc Lamers schreef:

  Dag Conny,

  Je treft me in mijn eigenste midden met je mooie compilatie voor vertaling van je waarnemen. Ik beschouw je schrijven als een enorm mooi compliment voor mijn bijdrage aan het werken naar wel-Zijn. Beschouw je schrijven tevens als een fantastisch mooi geschenk aan je-Zelf!!

  Innerlijke groet,
  Marc Lamers
  Taijiquan-Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *