India

Mijn oudste dochter is dapper. Een verpleegkundige zei na haar geboorte over de nieuwe baby: “Zo. Die pakt op haar 4e de motor en trekt de wereld in.” Het scheelde niet veel. Ze ging op haar 18e. Een van de landen die ze tijdens haar wereldreizen bezocht was India, drie jaar geleden. Moeilijk, India in je eentje. En dus zocht ik haar op en reisden we samen drie weken door Rajasthan. Vanaf het allereerste moment de meest bijzondere reis van m’n leven.

Ik kwam aan op New Delhi waar ik in een zee van donkere gezichten – ineens in de minderheid, raar! – het mooie gezicht van Eva ontdekte. “Pas op, het bankje zit los, je kunt beter je benen optrekken,” zei ze toen we in het taxibusje stapten. We werden gelanceerd en na een dodenrit van een half uur arriveerden we in delhi. Tijdens de rit (vrachtwagens, fietstaxi’s, olifanten, brommers, mensen ontwijkend) besefte ik dat ik mijn westerse normen en waarden rugzakje NU af moest zetten anders zou ik geen fijne tijd tegemoet gaan. Dat lukte wonderwel.

India is een bizar land: niets is wat het lijkt en wat iets lijkt, is niets. Ga op een straathoek staan en kijk. In een tijdsbestek van een paar minuten zie je gegarandeerd iets prachtigs en iets gruwelijks langskomen. Ervaar je schrijnende armoede en spiritualiteit op z’n puurst. Ontmoet je een prachtig kind en een doodenge bedelaar. Stinkt het geweldig en ruik je iets heerlijks. Voel je je opgetogen en gedeprimeerd. Haat je het en houd je ervan. Reizen in India is een voortdurend prikkelbombardement op al je zintuigen. En er is wat er is, niets meer en niets minder. Hou maar op met duwen, trekken, willen, eisen en verlangen. Er is wat er is en je laat je of meevoeren met de stroom of je pakt je rugzak en gaat. Een middenweg is er niet. Als je je kunt laten meevoeren, is dat een heel bijzondere, prettige ervaring waar je altijd naar terug verlangt. Dus toen mijn ‘geheugen maatje’ Frank Kresin me een paar weken geleden dit filmpje mailde, zat ik te barsten van verlangen…Reis maar een stukje mee.

Dit bericht is geplaatst in Inspiratie, Liefde, Reizen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *