Attenterik

“Goed memo, Victor!” “Hoezo, goed memo?” “Nou, interessante punten.” “Hoezo interessante punten?” “Gewoon, goed geschreven.” “Hoezo, goed geschreven?”

SIRE slingert weer een campagne de ether in. Pas op! Aardig! Oftewel: aardige mensen, hoe gaan we ermee om? Blijkbaar weet de gemiddelde Nederlander niet wat ‘ie met een aardig mens aan moet en wil SIRE ons dat leren.Op de een of andere manier vind ik het een raar onderwerp, maar misschien ben ik de doelgroep niet want mensen moeten het wel heel bont maken, wil ik ze niet aardig vinden. Ik heb dus weer een andere campagne nodig: Pas op! Echt niet aardig! Nou ja.

Even kijken op de SIRE site. Daar komen vijf aardige mensen me tegemoet gewandeld: de attenterik – de wat? de attenterik – de groeter, de complimentenmaker, de uitdeler en de wegwijzer…die klompen draagt. Wat verboden is tijdens koninginnedag in Zeeland trouwens want je zou er WA vol mee op de kroonjuwelen kunnen raken. Maar ik dwaal af. Die vijf aardige mensen zijn de prototypes van aardig en op de site kun je leren hoe je met ze om kunt gaan. Ik klikte de attenterik aan. Die vond onmiddellijk een portemonnee en rende er toen mee weg. Hij zei helemaal niks verder. De uitdeler dan maar, een soort oma. Die zei ook al niks. Er verscheen wel een tekstje dat je gerust een appel of zo van haar aan kon nemen. En bij de wegwijzer stond dat je die vriendelijk moest bedanken, ook als hij je in onverstaanbaar Tukkers de verkeerde kant op wijst.

Kortom. Het is een rare campagne. En het helpt natuurlijk niks. Nederland is van tolerant, open landje een zorgelijk, navelstaarderig staatje geworden. Laatst hoorde ik iemand zeggen ‘het gaat goed met mij, maar het gaat niet goed met ons…’ En ons was in dit geval Wij Nederlanders. Zolang we dat denken, zijn aardige mensen verdacht.

Ik wil liever een andere SIRE campagne: ‘mogen de gordijnen weer open?’

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *