Wat maakt een stad lelijk?

Almere is – zo roept de Volkskrant – de lelijkste stad van het land.

Wat maakt een stad eigenlijk lelijk? Neem ons stadshart. Neusje van de architectonische zalm. Wereldberoemde architecten vanuit de hele wereld hebben zich bij ons uitgeleefd. Toch klopt het niet, dat hart. En dat maakt het lelijk. Het is geen hart, het is een shopping mall. Het is niet mensgericht maar consumentgericht. Projectontwikkelaars hadden het voor het zeggen en projectontwikkelaars zijn, op een enkele diamant na, niet bezig met mensen maar met centjes. Als je mensen uitsluitend aanspreekt op hun consument zijn, schakel je daarmee betrokkenheid, gevoel van verantwoordelijkheid en samenleven uit. En wat wordt een stad daar lelijk van! Lees Marco’s blog voor een ander voorbeeld van wat de stad lelijk maakt.

Ik hoop nog steeds op iets moois voor dat enorme winderige jeux de boules terrein naast de schouwburg. Iets simpels. Een fijne ronde fontein om pootje te baden en waar kinderen hun bootjes in kunnen laten varen. Stoeltjes erbij om een boek te kunnen lezen of een gesprek te kunnen voren. Een paar terrasjes. Wat ligstoelen. Bomen! Geen populieren! Liefde voor de stad en de mensen die er wonen, dat moet het uitgangspunt zijn voor beliedsmakers, planologen, architecten. Ja, zelfs voor projectontwikkelaars. Daar ligt de echte uitdaging.

Dit bericht is geplaatst in Almere, Groei, Liefde met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Wat maakt een stad lelijk?

 1. Simone schreef:

  Hoi Connie;

  Ik denk dat je het even moet relativeren hoor.
  Ten eerste heb je het hier over de Volkskrant, zoals Hans Dorrestein al zei: “de Volkskrant is een kutkrant, hij wordt steeds dikker en er staat steeds minder in.”
  Ten tweede is m.n. heel Nederland die nog niet hier is geweest is de afgelopen jaren op diverse manieren geïndoctrineerd (en geïnstrueerd) dat Almere het wenselijke antwoord is als je gevraagd wordt wat de lelijkste stad van Nederland is.
  Een soort selffulfilling prophecy.
  Zie het zo: het houdt de huizenprijzen laag. En het selecteert het kaf van het koren. De mensen die voor Almere kiezen hebben zichzelf kunnen vermannen en hebben hun oordeel zelf gevormd i.p.v. zich dat voor laten schrijven.

  Weert, Veendam en Venlo, dat is pas lelijk, maar daar wordt veeeeel minder ruchtbaarheid aan gegeven.
  Vorige maand de Almere-agenda gekocht, vol met luchtfoto’s van Almere in de zomer, PRACHTIG (is uitverkocht trouwens). Twee weken geleden in het Kromslootpark gewandeld, adembenemend.

  Bovendien, wat is dat een belachelijk negatief uitgangspunt voor een verkiezing, wat een non-nieuws. Laat je niet gek maken.

  Lieve groet.

 2. Connie schreef:

  Maak je geen zorgen, Simone, ik laat me niet gek maken. Zeker niet door 2000 lezers waarvan er vermoedelijk 1900 nooit hier geweest zijn.
  Wat ik bedoel is dat liefdeloosheid een stad lelijk maakt. Dat je miljoenen kunt investeren in hippe architectuur maar als het liefdeloos is, is het waardeloos. Jij als architect weet dat als geen ander. En daar maak ik me wel zorgen over zeker met de verdubbeling van de stad die er aan zit te komen. Wat dat betreft erg blij met het Cradle to Cradle team: liefde voor de stad is daar de kern.

 3. Simone schreef:

  Goede architectuur kost zoveel tijd, zorg, bewustzijn en aandacht, dat is nooit liefdeloos.
  Het kan wel zo zijn dat de architect van andere dingen houdt c.q. belangrijk vindt dan jij natuurlijk….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *