Testosteronbootjes en vertrutting

Gisteren stond er een bericht in de Almere Vandaag dat er komend weekend weer powerboat races op het Weerwater gehouden worden. Ik twitterde dat ik daar niet blij mee was en kreeg uiteraard de voorspelbare reacties dat je dan maar niet in het centrum van een grote stad etc… gaap…

Ze hebben een punt natuurlijk dus ik dacht na over herrie en wanneer je dat als overlast ervaart. Ik ben Amsterdammer, geboren in de Jordaan, opgegroeid in West en vervolgens weer terugverhuisd naar het centrum. Nooit last van herrie gehad. Af en toe ’s wakker van een door de bocht gierende tram of de psychotische buurman aan de overkant, maar dat was het.

Foto: Geert van der Wijk

Almere centrum is een ander verhaal. De stad houdt van ‘evenementen’, lees: een plein, een scherm, iemand die schreeuwt in een microfoon en grote versterkers. En daar dan publiek bij, soms veel, vaak niet meer dan een handjevol. En het duurt altijd een paar dagen. Dat is gezellig.

Toen ik net in Almere woonde, betrapte ik mezelf op ergernis over een nog buiten staande vuilnisbak. Moet je in Amsterdam eens om komen. Daar zag ik de bergen vuilniszakken voor mijn deur nauwelijks. Conclusie: het wonen in een keurige, aangeharkte stad als Almere leidt – bij mij! – tot vertrutting. Tot een lagere tolerantiedrempel. Anderzijds, het twee dagen met veel lawaai en CO2 uitstoot over een meer scheuren in testosteronbootjes past niet helemaal bij een stad die groen, cradle to cradle en duurzaamheid predikt. Dat past anno 2011 eigenlijk helemaal nergens meer bij.

Dit bericht is geplaatst in Almere, Wonen met de tags . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Testosteronbootjes en vertrutting

 1. Nick Bloemendaal schreef:

  Wie kaatst kan de bal verwachten. De “testosteronbootjes” zoals jij ze zo liefdevol omschrijft, waren een aantal jaren geleden een vaste waarde in Almere, totdat er werd gezegd dat het slecht voor het millieu is. Toen heeft de gemeente besloten geen vergunning er meer voor te geven.
  Inmiddels heeft “Wageningen” geconstateerd dat het racen met boten geen enkel negatief effect heeft op het millieu.
  Er zijn honderden, zo niet duizenden mensen die van racesport in het algemeen houden. De kunst van het besturen van zo een testosteronbootje valt niet te onderschatten.
  Almere staat over het algemeen niet zo positief bekend, en ik denk dat het goed is om dat beeld bij zo veel mogelijk mensen te veranderen. Als dat betekent dat er 1 keer per jaar 2 dagen op het Weerwater geraced wordt dan moet dat maar.
  Ik denk overigens dat het niet zo een slecht idee zou zijn om het evenement op de Noorderplassen te houden. Dit geeft wat leven in de brouwerij en zou dan voor de inwoners van het Centrum wat verlichting kunnen geven.
  Onze zoon woont ook aan het Weerwater (The Wave) en heeft nergens last van. Misschien wel ergens last van, maar hij vindt dat dat nou eenmaal bij het wonen in het Centrum van een stad hoort. En zo is het ook.
  Nick Bloemendaal

 2. Eymert Versteegt schreef:

  Mooie overweging :-). En ook zeer herkenbaar, die tegenstrijdigheid.

  Aan de ene kant houd ook ik (zal wel komen omdat ik van nature ook testosteron in me heb 😛 ) wel van ‘snelle apparaten’ zoals powerbootjes, snell auto’s, hoge-snelheidstreinen en vliegtuigen. Aan de andere kant erger ik me kapot als ik zo’n gast in een snelle auto opvallend ‘stoer’ zie doen of als ik mensen in speedboten asociaal zie varen om zogenaamd anderen te imponeren.

  Bij mij gaat het er denk ik om wat voor ‘intentie’ ik bij de ander ‘voel’ (hoewel dat natuurlijk ook snel een ordinair ‘waarde oordeel’ kan worden). Ik denk dan zelf ook in dit geval dat 1x per jaar zo’n powerboat race gewoon moet kunnen. Zeker omdat het weerwater niet echt een ‘beschermd natuurgebied’ is maar een recreatieplas. Als men zoiets in de waddenzee doet heb ik er meer moeite mee.

  Verder moet ik bekennen dat ik ook tot de groep behoor die denkt “als je in het centrum van een stad gaat wonen moet je iets kunnen tolereren” ;-). Ik herken inderdaad wel dat steeds meer mensen die al langer in Almere wonen (sinds de tijd dat het nog echt met recht een ‘saaie trutstad’ genoemd mocht worden? ) er nu steeds meer moeite mee krijgen dat ook Almere steeds levendiger wordt.

  Hmm, zou het ook daardoor komen dat steeds meer mensen iedere ‘negatieve’ gebeurtenis in Almere opblazen tot de stelling dat Almere de crimineelste stad van Nederland wordt?

 3. Connie schreef:

  @Nick Ik ben bang dat het slechte imago van de stad juist vanwege dit soort schreeuwerige, platte evenementen een stevige boost krijgt…
  @Eymert Fijn, je eerlijkheid :) Powerboatrace is maar één ‘evenement’, als dat alles is, zul je mij niet horen klagen…Het woord levendigheid, daar zit het hem in. Levendigheid is – voor mij – niet hetzelfde als lawaai, massa, oftewel evenement. Is ook niet iets wat je kunt organiseren, maar ontstaat vanzelf als een stadshart klopt. Hoe levendiger, hoe liever. Ik mis échte levendigheid in Almere!

 4. vlasje schreef:

  In Den Helder zouden ze dit jaar op het Marsdiep worden gehouden, terwijl de Waddenzee een beschermd gebied is. Dit jaar is gecancelled maar volgend jaar wil men het toch doorzetten. Is rust en stilte geen grondrecht meer?

 5. Connie schreef:

  @vlasje Liever op het Weerwater dan op de Waddenzee zeg ik altijd maar :)

 6. Simone schreef:

  Zo heeft Circus Renz hier in het park (Laterna Magica) de grasmat naar de knoppen geholpen. Waarom het logisch was om daar een circus neer te planten ontgaat mij. Ook geen specifieke parkeervoorzieningen ervoor etc. Wel exotisch om leeuwen te horen brullen als je de hond in de avond uitlaat.
  Dat heeft dan wel weer iets heel erg leuks.

 7. Connie schreef:

  Goed nieuws. Dankzij een fout van de afdeling Vergunningen van de gemeente zijn de races afgelast :)))

 8. Simone schreef:

  Heel goed. Fijn.
  P.S. ik begrijp dat het college van B&W de Filmwijk graag als een deel van het “centrum” van Almere wil zien, maar ik zie het toch meer als een hele fijne woonwijk.
  En qua overlast gevende dingen moet ik zeggen dat ik vind dat als je in een fijne woonwijk woont dat daar een beetje respect voor moet zijn vanuit de mensen die daar dingen in de buurt laten plaatsvinden (c.q. gemeente).

  Een paar jaar geleden was er een house festival bij het Muiderzand (nu Almere-zand, maar voor mij blijft het het Muiderzand) waardoor we een heel heerlijk mooi zomers weekend lang deuren en ramen gesloten moesten houden vanwege het gebonk buiten. En dat is echt onwijs ver weg.

  Ik denk ook dat je je als gemeente wellicht moet willen beperken (qua overlast gevende dingen) tot dingen die lokaal gedragen worden en die powerboat races en dat housefeest voelen meer als iets nationaals dan dat dat iets is wat specifiek in Almere leeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *