Tattoetje

Nog een kleintje dan. Op mijn enkel. Een tattoetje. Er zit er al een op mijn onderarm maar die beschouw ik als een jeugdzonde. Het is een teken uit de I Ching, een Chinees orakelboek. Mijn teken is dat van Sun. Ik heb het ooit in Portugal laten zetten door een jongen die geen stap zette zonder de I Ching te raadplegen en helemaal onder de tattoos zat. Hij had in Frankrijk een ambulance gejat en was naar Portugal gescheurd waar hij op blote voeten rondliep. Zijn tattoos had hij helemaal zelf gezet, met een naaldje en inkt. Tientallen tekens uit de I Ching. Na anderhalve fles vinho verde had hij mij ook zo ver. Naaldje, inkt, nog een fles vv en prikken maar. Het resultaat was een Chinees teken – zag ik toen ik ’s ochtends misselijk wakker werd – maar het zou net zo goed een Hollandse molen kunnen zijn. Spijt heb ik er nooit van gehad. Het was toen behoorlijk bijzonder voor een meisje een tattoo te hebben en ik wilde altijd erg graag bijzonder zijn.

Inmiddels zijn tattoos volstrekt normaal. Vanmiddag was ik bij mijn zenmonnikvriendinnetje in Utrecht, er wandelt een kleurige draak over haar lijf en dat staat mooi. Aan haar kast hing een zenmonnik gewaad, erboven stond een oranje voetbalhoed en dan die draak. Zij is 20 jaar jonger en toch hebben we ongelooflijk veel met elkaar gemeen en is zij mij voor op het Zenpad alhoewel ze dat in alle toonaarden zal ontkennen. Ogenschijnlijk barstte het dus vanmiddag van de contrasten maar er was louter harmonie. Mooi toch? Zen ten voeten uit.

Die behoefte bijzonder te willen zijn, is vervangen door de behoefte gewoon mijn leven te leven. Zonder poespas maar dan wel helemaal hier en nu. En toch….een kleintje. Op mijn enkel. Rechtsbuiten. Een zencirkeltje. De zencirkel symboliseert de magie van leven en dood. Het omsluit het universum, maar het universum omsluit ook de cirkel.

En dat allemaal op één enkel. Hoe gaaf is dat?

Dit bericht is geplaatst in Leven, Vrouwen, Zen. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Tattoetje

 1. Marloes schreef:

  Lief. :)

  Eigenlijk moet je dan zelf wat enso’s schilderen. Ze zijn zo persoonlijk altijd, alleen al waar je begint en eindigt met de cirkel kan per mens heel verschillend zijn.

  Tatoeages blijven altijd leuk om over na te denken. Een halve sleeve op mijn arm.. een zinnetje op de binnenkant van mijn linkerbeen (zichtbaar tijdens zazen)… Hmmm…

 2. Marloes schreef:

  Tuurlijk kun je dat wel. Gewoon witte vellen, dikke kwast, zwarte verf. Niet nadenken en doen. :) Net zoals koans dus. :)

  Een halve sleeve is een tattoo op de hele bovenarm, tot de elleboog (of er net overheen). Een hele tot op de pols. Als een mouw.

 3. franske schreef:

  Hoe gekleurder je bent nu, hoe meer je licht je geeft straks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *