Spui, vandaag, 12.00 – 12.10 uur

Een bankje op het Spui. Op een bankje verderop zit een halfnaakte man, kaal, diep gebronsd. Op het bankje naast me een echtpaar op leeftijd. Amerikanen, aan de omvang te oordelen. De vrouw draagt een babyblauwe lichte broek, terlenka. Even later staan ze op, moeizaam schuifelen ze richting Singel.

De serre van Hoppe zit vol oude intellectuelen in slordige regenjassen en met wild grijs haar. Bij Luxembourg zit het pakkenpubliek in de etalage aan de witte wijn en de lunch. Een zwarte Triumph sportauto rijd langzaam langs. Ik hoop kinderachtig op een acute stortbui.

Aan de overkant heeft de NUON een gat gegraven. Er staat een driehoekig bord bij: roken en open vuur verboden. Ernaast een brandblusser. Drie mannen met oranje vestjes aan doen iets onduidelijks in het gat. De halfnaakte man trekt een trui aan en pakt een boek. Een donkerharige, knappe toerist komt vanuit de Spuistraat aanfietsen op een huurfiets die hij tegen een bank aanzet. Hij gaat zitten en haalt een Gazette della sport uit zijn rugzak. De niet meer halfnaakte man kijkt.

De NUON jongens gaan naast het gat op een stapel stenen zitten en rollen een sjekkie. Gemoedelijk zitten ze met z’n drieën te roken en te lachen. Ik kijk naar het driehoekige bord en de mannen ernaast. De zon breekt door. De kale man trekt zijn trui weer uit en kijkt naar de toerist. De toerist trekt zijn trui ook uit, hij draagt nu een gestreepte polo waarvan de knoopjes openstaan. Ze kijken elkaar aan.

Ik sta op en loop richting kapper. Als ik bij de deur omkijk, gaat de halfnaakte man naast de toerist zitten. Tien minuten Spui.

Dit bericht is geplaatst in Leven met de tags , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Spui, vandaag, 12.00 – 12.10 uur

 1. René schreef:

  “Terlenka” die naam voor stof had ik al een tijd niet meer gehoord. Is echt een jaren 60 naam.

  Sorry Connie, het moest even. 😆

 2. Connie schreef:

  Maar in de VS door oversized dames nog steeds graag gedragen, compleet met pastelkleurig poloshirt (in de broek…), lila haar en pet of zonneklep…

 3. wonderwandeling schreef:

  Ha Connie, belandde via mijn eigen blog op je site. Mooi om te lezen. Ik heb een post die je misschien zal aanspreken en die heet : Buiten thuis. En jawel, ik zoek iemand die er brood in ziet om de korte stukjes, gedichtjes en woorden in een klein geschenkboekje uit te gaan geven. Iets voor jou?? Veel plezier met alles wat je doet. Hartelijke groet, Christine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *