Rimpelingen

Zennies hebben het vaak over het relatieve en het absolute. In gewone mensentaal: je alledaagse gedoetje en de eeuwigheid. Een minuscule rimpeling op de oppervlakte van een oneindige, diepe oceaan gevuld met onvermoede schatten en schoonheid. En dat miniscule rimpelingetje: dat ben jij. En ik. Onze kleine leventjes.

Zennies zeggen dat het relatieve en absolute met elkaar verbonden zijn – two arrows meeting midair. Dat was niet mijn ervaring. Mijn ervaring was het relatieve, dan een enorme kloof, en dan iets absoluuts, soms. En geen pijl te bekennen die de kloof overbrugde. Tot vorige week. Ineens overbrugden de twee pijlen de kloof en zàg ik het. Wàs ik het. Het dekseltje op het potje,  de twee pijlen. Het was er en gleed mijn rimpelingetjes helemaal glad. Opgenomen in de oceaan. Een compleet ontroerende ervaring.

Eerlijk gezegd snap ik er niets van. Waar komt zo’n inzicht vandaan en waarom diende het zich op dat moment aan? Blijkbaar woont  het daar, ergens in die diepe, oneindige oceaan. En blijkbaar word je, simpelweg door regelmatig stil te zitten, ontvankelijk.

Bij alle twijfels en vragen rond dit zenpad, geeft dit weten – deze absolute zekerheid – oneindig veel vertrouwen.

Dit bericht is geplaatst in spiritualiteit, Zen. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Rimpelingen

 1. Astrid de Keulenaar schreef:

  Wat was ook maar weer jouw Dharmanaam?!;):)

 2. Ik geniet een heel klein beetje mee met jouw pas verworven inzicht. Mag dat eigenlijk wel? Doet er niet toe. Ik voel jouw gladgestreken rimpeling op die diepe oneindige oceaan. Gassho.

 3. Wow. Wat prachtig. Ik stel me altijd zo voor dat we ons ook zo voelen als we gaan hemelen. Het eindeloze ‘goede’. Geeft rust en vertrouwen, zo’n post. Dank voor het delen. Ook dat is doorgeven. Heerlijk.

 4. Connie Teisui schreef:

  @lievedames Dank jullie wel! Het is een bijzonder pad en dat is het :)

 5. titus schreef:

  Slik. Wat mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *