Principles mislukt?

De Almere Principles willen maar niet landen in de stad. Hoe komt dat? Zijn ze slecht gecommuniceerd door de gemeente? Zou kunnen. Ik heb er weinig van teruggezien in de pers, maar dat zegt niet zoveel want ik volg de lokale pers niet of nauwelijks. En wat ik las ging vooral over de Principles. Of is het omdat het vooral een goudschaaltjes tekst geworden is. Keurig opgeschreven, uitgebalanceerd, je kunt je er geen buil aan vallen, maar raken in hoofd en hart…nee. Of is het simpelweg een te ver van m’n backyard show? Vooral leuk voor de professionals?

Jammer, jammer. Want het proces was zo bijzonder: passie, liefde, intelligentie, energie, bevlogenheid. Het was er allemaal en dat is behoorlijk zeldzaam. Was het maar gefilmd. Het had een bijzondere docu opgeleverd die waarschijnlijk meer energie had gegenereerd.

Betekent dat dat de Principles mislukt zijn? Ligt eraan. Als iedereen die op wat voor manier dan ook bouwt aan de stad zich (moet) verbinden aan de beginselen, kunnen ze een stevige leidraad naar de toekomst worden. Ontwikkelaars zullen dat niet uit zichzelf doen, een niet aflatende stroom enthousiasme en overredingskracht vanuit het stadhuis is nodig om bouwers te binden en commitment te krijgen. Gaat dat lukken? Tsja. Het is eerder vertoond, ruim dertig jaar geleden, toen de mannen en vrouwen van het Projektburo Almere de opdracht kregen een stad te bouwen ergens in de zuidwesthoek van de lege polder. Liefde, toewijding en enthousiasme waren toen de fundamenten. Net als nu. Maar de complexiteit nu is vele malen groter, er moet rekening gehouden worden met dat wat er al is. En met wat die bijna 200.000 Almeerders willen.

Het is nog te vroeg voor conclusies, vind ik. Ik blijf – als een Hillary in Virginia – nog steeds geloven dat het kan.

Meer weten?
Downloaden
Marco de Kat

Dit bericht is geplaatst in Almere, Groei, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Principles mislukt?

  1. Marco schreef:

    Het is veel te abstract, te vaag , te open en te mooi. Je kan er alle kanten mee op en daardoor kan je er net zo makkelijk niks mee. En het is ook altijd waar. Het laat ook toe dat alles wat je wil onder gebracht wordt bij een principe.

    Voorbeeldje: Adri D. komt nu met een kenniscentrum voor Particulier Opdrachtgeverschap en meldt daarbij dat dit een tastbaar uitvloeisel is van de principes. Ik denk dat het centrum nodig is omdat mensen zich kapot schikken wat er bij een eigen huis bouwen komt kijken en dat we als particulier de cultuur van zelf bouwen niet meer kennen. En dat de ondersteuning vanuit het stadhuis nog wat te wensen overlaat.
    Resultaat is hetzelfde. Geen principe voor nodig gehad.
    Ik had concrete principes verwacht. Op dit niveau haak ik even af. Jammer genoeg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *