Over rainbowparty’s en breezerseks

ALMERE VANDAAG, 27 april. De gemeenteraad wil dat wethouder Henk Smeeman (VVD) en burgemeester Annemarie Jorritsma nog voor de zomer met een passende oplossing komen voor de steeds grotere groep kinderen die ontspoort. Dat bleek gisteravond tijdens de politieke markt. Woensdag maakte deze krant bekend dat in Haven zo’n vijftig meisjes van een jaar of twaalf seksuele handelingen als ruilmiddel gebruikt, dat in Almere Buiten ongeveer tachtig kinderen zeer a-sociaal gedrag vertonen en dat het aantal jonge kinderen dat zich aansluit bij een bende is toegenomen. Vertegenwoordigers van De Schoor, de politie en het Centrum voor Alcohol en Drugs erkenden gisteravond deze problemen.

– Tot zover AV

Steeds populairder in de leeftijdsgroep 12 tot 16 jarigen: rainbowparty’s en breezerseks. Rainbowparty: meisjes doen verschillende kleuren lippenstift op en pijpen tijdens de party zoveel mogelijk jongens. De jongen die aan het eind van de avond / nacht de meest indrukwekkende rainbow op zijn pik heeft, is de winnaar. Breezerseks / breezersletjes: jonge meisjes die seks bieden in ruil voor een breezer, pakje sigaretten, kaartje voor de film.

Is dat erg? Daar ging het over gisterenavond in Corrosia waar we het onder leiding van stadsfilosoof Barry van ’t Padje met ongeveer 15 mensen hadden over seks en jongeren: een bescheiden opmaat naar het project dat we in de steigers hebben gezet. En dan blijkt dat het – zoals alles waar je goed over nadenkt – allemaal niet zo zwart/wit is als je in eerste instantie zou denken. Zanger Daniel zei in de pauze tegen me: “Ik doe af en toe ook dingen die me tegenstaan voor geld. Gewoon, in m’n werk. En als zo’n meisje dan in 10 minuten blowjob hetzelfde kan verdienen als een zaterdag vakken vullen, dan snap ik dat wel.” Seks is geen vakkenvullen. Maar wat is dan het verschil? “Seks met iemand betekent een verbinding leggen tot aan je dood,” zei Hein. Een zware uitspraak, maar ik snap wel wat hij bedoelt. Goede seks is een connectie op allerlei levels: lichamelijk, emotioneel en psychologisch. Daarom is seks als je verliefd bent zo leuk, denk ik: je bent dan op z’n alleropenst, de ander is helemaal 100% mooi en lekker en lief en zo voel je jezelf ook. Je wilt vooral geven. Jongeren op rainbowparty’s en breezersletjes ontzeggen zichzelf dat gevoel, dat gevoel heb je niet bij McSeks. En de vraag is of McSeks je zelfbeeld, en dat wat seks kan zijn, zo aantast dat onbevangen genieten onmogelijk wordt. Bovendien, vroeg iemand anders, wat voor partners / ouders levert dat uiteindelijk op?

Ik ben ervan overtuigd dat jonge kinderen en liefdeloze seks een slechte combi is. Dat het – waarschijnlijk toch al kwetsbare – meisjes nog gevoeliger maakt voor loverboys, misbruik en uiteindelijk prostitutie. “Tsja,” zei Barry. “Maar die kinderen krijgen wel de voorbeelden van de volwassenen. Het zijn volwassenen die porno maken en kopen. Volwassenen die de samenleving zo seksualiseren. Waar ligt eigenlijk de verantwoordelijkheid? Moet die ook bij de Gemeente Almere liggen en in het onderwijs, of alleen bij de ouders?” Bij de ouders, vonden de meeste aanwezigen. Vind ik niet. Almere heeft heeeeel veel pubers en overvolle scholen. Dat betekent dat kinderen letterlijk en figuurlijk niet gezien worden waarmee alle ruimte ontstaat voor narigheid. Ouders kunnen dat niet alleen aan, het is onmogelijk er volledig zicht op te hebben. Scholen hebben een rol, de gemeente, en ja: de media. TMF, MTV, the Box. Een van de aanwezigen had onlangs een docu gezien over Snoop Dog. Meneer superpimp bleek keurig getrouwd en had kinderen. Meneer superpimp heeft thuis niets te vertellen en gaat iedere week met een bosje bloemen op bezoek bij zijn oude moedertje. “Wat wij on stage en on screen doen, is spel. Niet echt.” Aldus deze asshole die heel veel centjes verdiend met zijn clips waaraan jongetjes van over de hele wereld hun zelfbeeld ontlenen en waarin vrouwen ho’s en bitches zijn…

Enfin. Wij kwamen er natuurlijk niet uit, gisteren, maar dat hoeft ook niet. Het is altijd prettig je gedachten weer even te kunnen scherpen, je bewust te worden. Want dat is de kern van het hele probleem: bewustwording. En daar kan iedereen – ook gemeente en onderwijs – een steentje aan bijdragen. Zodat kinderen weten waar ze wel of niet voor kiezen en rainbow gewoon weer regenboog betekent. Barry en ik gaan volgende week praten met deskundigen, ben heel erg benieuwd hoe zij hier tegenaan kijken.

Dit bericht is geplaatst in Almere, Leven, Onderwijs, Seks. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Over rainbowparty’s en breezerseks

 1. Isabel (14) schreef:

  Het valt me op, dat als het over de jeugd gaat, volwassenen gewoon dom zijn. Over het algemeen snappen ze er helemaal niets van. Dat de meerderheid van die bijeenkomst denkt dat het vooral bij de ouders ligt, laat dat weer mooi zien. Ouders, lieve mensen, kunnen er echt helemaal niets aandoen dat hun pubers zich slecht gedragen. Ze hebben namelijk totaal geen overzicht. Oke, moeders kunnen hun dochters erop wijzen dat ze wel een heel diep decolleté hebben, en hun truitje onmiddellijk omhoog moeten doen. Dat ze die ene veel oudere jongen waar ze mee omgaat niet meer mag zien. Dat ze na school meteen naar huis moet komen. En dat ze geen alcohol of drugs mag gebruiken. Maar alsnog. Er zijn zo ontzettend veel manieren.
  Zoon: ‘Mam, is het goed als ik vanavond bij (naam vriend) slaap?
  Moeder: Ja hoor.
  Moeder vermoedt niets. Zoon daarin tegen gaat niet naar (naam vriend), maar naar een rainbowparty. Niemand merkt iets. Eigenlijk, is er helemaal niemand verantwoordelijk voor het gedrag van deze pubers. Misschien de clips, de reclames, de belachelijke liedjes over wat wel ‘doet’, en wat niet. Vooral jongens raken beïnvloed door de liedjes en de clips, waarin meisjes als hoer worden gebruikt en iedereen alcohol drinkt. Ook beïnvloeden jongens elkaar heel snel. De een doet wat. Dan doet de ander het morgen ook. Jongens zijn er ook meestal in groepjes van 3 of vier. Er is 1 leider, de rest probeert hem zo goed mogelijk na te doen. Meisjes worden weer beïnvloed door jongens. De jongens hebben grote verwachtingen van meisjes. Seks, drugs, roken, schoonheid. Vooral het laatste. Maar natuurlijk doen ook de clips met de aller dunste anorexia-patiëntjes het goed bij de meisjes. In de jeugd draait het maar om 1 ding: erbij horen. En dat is vaak nog erg moeilijk. Want elke week is er bijna een nieuwe rage. Eerst de steel-rage, dan de rook-rage. En als je hier niet aan mee doet, dan wordt je er zo uitgeknikkerd. Dus je moet wel heel sterk in je schoenen staan, wil je de verleiding van het ‘go-with-the-flow-systeem’ weerstaan. Of je moet iets beters te bieden hebben.

  • Sterre schreef:

   Wat een onzin. Tuurlijk kunnen ouders er wat aan doen dat hun kinderen dat soort dingen uitspoken! Als ouder moet je je kind gewoon verschillende dingen bijbrengen waaronder normen en waarden, en hoe je met elkaar en jezelf omgaat. Daarna kun je er inderdaad niet veel meer aandoen. Dingen verbieden heeft geen zin, maar je moet je kind erop kunnen vertrouwen dat het verstandig omgaat met zichzelf en andere.

   Ik ben een meisje van 14, maar mijn ouders hebben we goed opgevoed en hebben ook alle vertrouwen in mij. Seks is voor mij absoluut geen taboe en ik kan er open over praten. Toch doe ik er niet aan, omdat ik hier simpelweg nog niet aan toe ben.

   Over het kuddegedrag kan ik alleen maar zeggen dat je erg veel over één kam scheert. Natuurlijk zijn er groepen waar het er zo aan toe gaat, maar dat zijn dan over het algemeen de lager-opgeleidde.

   Alcohol en drugs komen inderdaad veel meer voor. Ik kan ook niet ontkennen dat ik wel drink op feestjes etc. Dit komt inderdaad wél doordat ik met oudere mensen omga (17), maar níet omdat ik er anders niet bij hoor. Mijn vrienden zijn ouder en daardoor kom ik makkelijker in aanraking met drank. Het is echter mijn eigen keuze dit ook te drinken. Niemand die mij dwingt of me het gevoel geeft er anders niet bij te horen. (Even voor de duidelijkheid, ik ben niet trots op dat ik wel eens drink).

 2. René schreef:

  Ach het is niet erger dan vroeger, toen had je ook jongens en meiden die wat vroeg rijp waren. De meiden zaten volop in de make up en de jongens rookten en dronken al.

  Men doet of het nu zo explosief anders is, niets van waar dus.
  Dat paniekerige gedoe legt juist de nadruk op zaken die gewoon tijdverschijnselen zijn. En voor de rest moeders en vaders denk eens aan je kinderen in plaats van aan je scheiding.

 3. MC schreef:

  Pfff rene je spreekt jezelf tegen. Eerst is er geen verschil met vroeger dan sluit je af met; “ouders denk aan je kinderen en niet aan je scheiding”. Nee, een ouderwets lekker verstikkend huwelijk.
  Net een verhaal gehoord van oud vriendinnetje van mijn dochter. Jaren geleden speciaal naar Assen verhuisd want Almere, daar was het te onveilig voor de kinderen om op te groeien. Deze dame is inmiddels 14; blowt als een gek, leeft wild en experimenteert met heren van 21. Tja toch echt toffe ouders en let op…..niet gescheiden! Ik geloof in de theorie van Isabelle en in mijn eigen dochter. Daarbij dames (goeoeoedgeschreveniesje) die dit soort systemen zo goed door hebben en kunnen verwoorden daar loopt het altijd goed mee af:-)

 4. Connie schreef:

  Dat ouders zich zorgen maken over de seksuele escapades van hun pubers is van alle tijden. Als ik denk aan mijn eigen avonturen….het is een wondertje dat ik er nog ben…Maar er is een groot verschil. En dat is dat de kwetsbaarheid van kinderen nu oneindig veel groter is dan pakweg 10 jaar geleden. Hun privé wereld is veel groter dankzij internet, MSN, Almere4you, eigen mobieltjes. Tegelijkertijd is die privé wereld, ook weer dankzij al die kanalen, veel publieker en dat maakt ze kwetsbaar. Neem daarbij een omgeving die volledig geseksualiseerd is, en vraag je dan af of dit schadelijk is. En dat is wat we doen. Zonder opgeheven vingertje, zonder te oordelen.

 5. René schreef:

  @MC

  Nee een huwelijk moet niet verstikkend zijn/worden, maar mensen mogen best een langer nadenken over gevolgen van het één en ander. Gezien de veranderingen in de maatschappij, wat we noemen een wegwerpmaatschappij, nemen die ouders het wel wat te letterlijk.

  Maar ja ik kom blijkbaar te ouderwets over gezien je reactie.
  Laten we het er maar op houden dat er blijkbaar geen gemiddelden meer zijn in gedrag van mensen. Of dat mensen dat in ieder geval niet kunnen zien. Jammer het maakt het er allemaal niet leuker op.

 6. MC schreef:

  Nee hoor rene je komt niet ouderwets over. Ik las de blog vanuit mijn wereldbeeld ;-p
  en ik bedoelde eigenlijk dat er net zoveel kinderen ontspoorde vanuit een verstikkend /slecht huwelijk zoals je vroeger veel had en nu bij alle scheidingen.
  Was het dus met je eens en bracht een verfijning aan. Maar ja ben geen schrijver zoals c dus waarschijnlijk niet duidelijk. Ik schrijf zoals ik praat ;chaotisch;

 7. kovandijk schreef:

  Mijn complimenten aan Isabel. Voor een 14 jarige schrijft ze uitzonderlijk goed. Ik kan me in haar visie vinden. Zie ook mijn column over dit onderwerp http://www.kovandijkvertelt.nl/?p=304

 8. Simone schreef:

  Onderstaand artikel gaat hierover en vind ik zelf erg goed, ga naar:
  http://www.mdelfos.nl/index-n.htm
  Klik op:
  Gooi kinderen niet voor de wolven, maar stel grenzen en trotseer de protesten.
  Krantenartikel, NRC Handelsblad, 2 & 3 september, jaargang 36, nr. 285, p. 17, 2006

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *