Over bierviltjes en digitale detox

Je levensverhaal op een bierviltje. Het kan, volgens schrijfster Renate Dorrestein, sinds augustus ‘writer in residence’ in Almere. Gisteren praatte ze ons in de bibliotheek bij over haar Almere avonturen, een stad waar ze van is gaan houden en die ze volgende week weer achter zich laat: ‘Dit was de leukste opdracht ooit. Almere is een stad waar je de kans krijgt van niets iets te maken – vergelijkbaar met het schrijfproces.’ Goed om te horen, een fris oordeel van iemand die ik hoog heb zitten over deze rare stad waar ik het regelmatig moeilijk mee heb.

Renate vertelde ook over haar bierviltjes project, gestart vanuit verwondering en frustratie over het feit dat we aan onze schermpjes gekleefd zijn en niet meer met elkaar praten. Uit onderzoek blijkt dat jongeren elkaar zelfs liever niet bellen, da’s al te intiem. Een wappje is veiliger. Kortom: tijd voor het bierviltjes project. Renate heeft vijf vragen opgesteld, vragen die je stelt aan een vreemde en die inzicht geven in zijn/haar leven. De antwoorden schrijf je op een bierviltje. Resultaat? Een goed gesprek.

Mijn buurvrouw en ik gingen aan de slag. In tien minuten wisten we een aantal essentiële dingen van elkaar en zat ik met tranen in mijn ogen. Innerlijk maakte ik een diepe buiging voor mijn cursisten die dit wekelijks doen. Diep gaan, delen en grenzeloos schrijven waarbij ze elkaars en hun eigen verhalen leren kennen. En iedereen heeft een verhaal, iedereen, dus handle with care, altijd.

’s Middags keek ik naar een docu over dichter Derek Walcott, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur. Iemand zei over hem: `Je ontdekt jezelf pas als je Derek hebt ontmoet..’ Een mooie en o zo ware uitspraak, waarbij je de naam Derek kunt vervangen door een naam die voor jou belangrijk is of je eigen naam natuurlijk.

En ’s avonds was er Tegenlicht met Douglas Rushkof over de herovering van het nu. En weer ging het over het belang van echt contact en digitale detox. ‘Occupy reality! Herover het nu!’ riep Rushkof, in plaats van via je smartphone ergens anders te zijn dan waar je op werkelijk bent. We lijden aan de ‘always on-samenleving’ die vraagt permanent bereikbaar te zijn. En ondertussen groeit de vervreemding van het nu en van elkaar.

En zo werd een dag vol ogenschijnlijk losse eindjes, een dag met een Thema: contact. Dus mensen, leg je smartphone weg, pak een bierviltje en schrijf. Occupy reality!

– De Almeerse bierviltjes worden trouwens samengesmeed tot een kunstwerk dat in juni, ter ere van het 30-jarig verjaardagsfeestje van Almere, gepresenteerd wordt.

Dit bericht is geplaatst in Almere, Inspiratie, Leven, Schrijftraining met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *