Niet voor watjes

Nou, dat van die vaste grond onder je voeten vandaan is aardig gelukt op Ameland. Dankzij een mededeling van Genpo Roshi was iedereen op dag één waar we normaal gesproken op dag vier zitten: open, in de war en delend. Niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is. Alles vereist onderzoek. Of, zoals Dogen Zenji, 13e eeuws zenmeester al zei: To study the Buddha, is to study oneself. To study oneself, is to drop oneself.

To study oneself, dat 250 maal en je hebt de Great Sangha Gathering op Ameland. Intens, heftig, moeilijk, warm, confronterend, liefdevol en nog veel meer. Voor mij de reden waarom ik er zo van houd. Geen weekje relaxen maar acht dagen lang door elkaar gehusseld worden. De sanghaleden tegen elkaar botsend en schurend, als stenen in een wilde rivier. Steeds gladder, steeds soepeler, elkaar polijstend. Ervaren wat de beoefening me gebracht heeft, een verrassing. Emoties en gedachten die zich niet meer zoals vroeger stapelen en leiden tot een destructieve vlucht of vecht reactie, maar die komen en gaan, als en eb en vloed, zonder restverschijnselen en reacties. De mensen die me al zo dierbaar waren, nu nóg dierbaarder.

En nu landen, maar liever niet helemaal. Proberen de Ameland way te integreren. De vaste grond te laten voor wat het is.

Dit bericht is geplaatst in Zen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Niet voor watjes

  1. Kees schreef:

    Je neemt me de woorden uit m’n hart!

  2. Gertjan schreef:

    Ook Dogen Zenji: ‘…And though it is like this, it is plainly that flowers, while loved, fall and weeds while hated, flourish.’ 😉

  3. Connie schreef:

    @kees: :-)
    @gertjan: Yes!

  4. Emke schreef:

    Ha Connie. Mooi beschreven! Ik had ook echt even tijd nodig om te ‘landen’ na Ameland en ik ben erg blij dat ik nu toch weer wat vaste grond onder mijn voeten voel! Daarvoor had ik wat tijd alleen nodig: zazen en wandelen. Een aantal uur alleen doorbrengen in plaats van met 250 opgewonden mensen om me heen. Pfffffff. Ik ben er weer. Dat voelt een stuk prettiger! Groeten, Emke

  5. Connie schreef:

    Ha Emke, leuk dat je mee leest en schrijft. Liefs.

  6. Mark schreef:

    Ik heb bewondering voor allen die 8 dagen zijn geweest. Ik was na 4 dagen, toen ik helaas weg moest, al behoorlijk door elkaar gehusseld. Wat een mooie ervaring! Jammer dat het de laatstse was…..

  7. Wenda Meijerink schreef:

    Je beschrijft het zo treffend en mooi, Connie!
    Dank je.

  8. Claudia Döring schreef:

    Ja, klinkt goed! Het Zen-pad is een verkwikkend pad. Brengt mij naar verbinding en acceptatie en….geduld :-))
    Ach, er zijn zo veel mogelijkheden, om een Retraite te ervaren in ZEN-Land… gelukkig maar.

  9. Ineke Overeem schreef:

    Ha Connie, wat leuk om je hier aan te treffen! Ik ben nog steeds bezig om ameland te verteren. Thuis kost het wat moeite om te “vertalen” wat er gebeurd is, naar gewoon nederlands. Daarmee wordt het voor mij ook helderder, merk ik. Alles stroomt. Liefs van ineke

  10. Astrid van Marloes schreef:

    Ha nieuw vriendinneke, dà heddegij mooi geschreven gehad!

    Geloof dat het ook meneer Dogen was die zei:
    ‘May we blossom like a lotus in the midst of mud’.
    Mud te over, nou nog de blossoming…..xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *