Newtownburger

Ik woon in Almere. In bepaalde kringen is dat nog steeds een coming out. Almere is een newtown. Geen vinex, geen slaapstad. Een newtown. Newtowns zijn boeiend, vind ik. Een blanco vel waarop van alles mogelijk is. Waar de mensen die er wonen hun eigen schilderij kunnen maken. Dat vind ik ook een beetje mijn plicht als newtownbuger. Meebouwen. Dus stak ik regelmatig mijn hoofd boven het maaiveld uit en zag dan anderen ook boven dat maaiveld rondkijken om te zien wat er voor moois mogelijk was. Dat leidde tot mooie vergezichten en initiatieven. Droom en daad gingen hand in hand.

Sinds een paar jaar is het anders. Zie ik mooie initiatieven stuklopen, mensen afhaken. Tussen droom en daad staan kredietcrises en angst.

Het stadshart is een aantal jaren geleden volledig vernieuwd onder leiding van Rem Koolhaas. Kosten noch moeite zijn gespaard. Wereldberoemde architecten hebben er aan gewerkt, het is een walhalla voor liefhebbers van moderne architectuur. Het stadshart grenst aan het Weerwater, een groot meer. Welke stad heeft dat? Een groot meer in het hart? Tussen stadshart en Weerwater ligt een groot plein: de Esplanade. Een leegte die er om vraagt gevuld te worden.

Geen rocket science te bedenken hoe je van dat plein iets prachtigs kunt maken. Een plek waar mensen graag komen. Stadspark met picknickplekken waar je uit kunt kijken over het water. Een steiger met bootjesverhuur. Stoeltjes, bomen, kinderspeelplekken, fonteintje, kioskjes, een stadsstrand. Het bestuur werd bestookt met ideeën. Maar het plein bleef leeg, de grootste jeu de boule baan van Europa want ook nog ’s bedekt met grind. Daar waren terecht klachten over.

Gisteren is het plein geasfalteerd. Als een immense, lege parkeerplaats. Onbegrijpelijk. Er is gekozen voor de meest goedkope oplossing. Asfalt. Waar niets op groeit, waar je niet op kunt zitten om naar het water te kijken. Dood. Leeg. Asfalt. Ik weet niet wie dit bedacht heeft. Dat er allerlei stadsdialogen gehouden worden en er vervolgens iets gebeurt dat niemand wil. Ik snap het niet en wil het niet snappen.

Voor mij is de Esplanade het symbool geworden van het failliet van de stad. Symbool van liefdeloosheid en fantasieloosheid. Het einde van een vergezicht. Het naakt dat ik weer het maaiveld in wil. Een onzichtbare consument die haar inspiratie elders haalt. Het maakt me tot forens.

 

Dit bericht is geplaatst in Almere, Politiek. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Newtownburger

 1. David schreef:

  Asfalt is het nieuwe gras!

 2. Frank Jacobs schreef:

  Ben het volledig met je eens. De asfaltering van de Esplanade is een blamage. Volledig verpest.

 3. Helena (dauw01) schreef:

  Oh, wat ben ik het met je eens! Heb het idee dat de asfaltering een strafmaatregel is: ‘Wie zeurt, krijg de volle (asfalt)laag.’

 4. Dominique schreef:

  Ik ben het hier zo ontzettend mee eens! Zo zonde! Wat was het leuk geweest als hier een mooi park neergezet werd.

 5. René schreef:

  Het is creatieve luiheid die veel stadbesturen als bon ton beschouwen. Om verdrietig van te worden. De Esplanade als symbool van creatieve luiheid. Het begint steeds meer op Oos-Europa van voor ‘de wende’ te lijken.

  O en denk nou niet dat dit exemplarisch is voor New Towns. No way José!

 6. teska seligmann schreef:

  en toch, Connie, ondanks deze teleurstelling is het zo belangrijk hoopvol en blij en geïnspireerd te blijven! Juist mensen als jij, met je kop boven het maaiveld, blijf alsjeblieft uitsteken en kijken; ik doe met je mee, op mijn manier, misschien kruisen onze blikken elkaar af en toe:-) Tegen de klippen op, we zullen wel moeten!!!!!

 7. kanteldenker schreef:

  Maanden geleden vond ik het asfalt al geen oplossing. Omdat ik het een belachelijk idee vond, poepbruin asfalt. Binnenkort een afspraak met een stadsbaasje hierover. Heb vannacht mijn drilboor uit het vet gehaald. Als juliie ’s nachts stadsgeratel horen. Niet doorvertellen hoor. Wordt vervolgd.

 8. E. Versteegt schreef:

  Precies. Ik vind het ook een stom idee :(. Dit zal nooit ‘het’ plein worden voor evenementen. Waarom hadden ze hier inderdaad niet gewoon een mooi park van kunnen maken met ruimte voor horeca, terrasjes (uiteraard wel goed beschermd tegen de wind). etc?

  Ik WIL graag Almere promoten bij mijn kennisen en vrienden van buiten de stad. Die zich steeds afvragen hoe ik hier nog durf te wonen (met al die door de landelijke media voorgestelde criminaliteit) en nu dus weer een asfaltplein erbij, waar nooit iets gebeurt.

 9. Henk Struik schreef:

  Prachtig verwoord, hoe raak ook. Een parkeerplaats werd ooit het Almeerse eerbetoon aan the King of Pop Michael Jackson. Ook nu weer draait deze zich om in zijn graf…. Almere heeft een grotere parkeerplaats en die heet… Esplanade. Je schreef het al: Almere is nu met recht DOOD!

 10. Connie schreef:

  Dank voor alle reacties! Hoop van harte dat de drilboor er snel letterlijk of figuurlijk in gezet wordt!

 11. Belle schreef:

  Mijn symbool van het failliet van de stad Almere was toen Muzinq haar deuren sloot. Of eigenlijk al toen Muzinq haar deuren opende en een of andere discoboer zonder verstand van programmeren hier allerlei goedkope slechte bandjes uit de omgeving op het podium zette. En ja, dat asfalteren van Esplanade is belachelijk. Had dan hetzelfde natuursteen gebruikt wat ook op de trottoirs ligt, dan had het nog wat geleken. Dit zier er zeer goedkoop uit. Het past wel bij alle Outlet stores die uit de grond spruiten.

 12. Hanneke schreef:

  En veel te vaak het argument dat geld, cq afwezigheid van geld, tot een dergelijke stomme beslissing heeft geleid. Weer een gemiste kans om creatievelingen iets te laten bedenken. Jouw idee was veel beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *