Natuur is stom!

Pfff. Zit me een RSI te schrijven aan het boekje voor de gemeente. Gisteren, na weer een debat voor het boekje bij programmabureau Poort, vroeg de communicatiemedewerkster me even mee te lopen. Die publieksfolder voor ‘bouw je eigen huis in Almere’ gaat er dus komen, Peter. En yours truly gaat hem schrijven. Opdrachten kunnen soms uit onverwachte hoekjes opduiken.

Tussen de middag even relaxen in de zon. De vissen in de vijver voeren, daar komen altijd ook de salamanders op af. Kikkers zitten roerloos tussen de planten te gluren. Libelles dansen boven het wateroppervlak. Mijn lief – de knappe man – heeft dit weekend een zen-achtig bouwwerkje gefrabiekt van grote stenen waar het water rustgevend tussendoor kabbelt en dat nog steeds overeind staat… Pais en vree dus in de Filmwijk. Not. Want als je goed kijkt…

Pure National Geographic narigheid op de vierkante meter! Vissen die haaiachtig vanuit de diepte omhoog schieten naar het voer, waardoor die schattige salamandertjes uiteen moeten stuiven om het vege lijfje te redden. Nou ja schattig. Dat vege lijfje heeft van die kleine zwemhandjes en voetjes maar wel een hele grote bek! Want wat gebeurde er? Twee libelles hingen samen te seksen, tenminste dat is mijn interpretatie, boven het water. Kwam er een salamander met een hele grote bek, grijpt die staart en sleurt die libelle de diepte in. Een heel gevecht, blijkbaar moest die libelle eerst verzopen worden voordat meneer – het was vast een man! – salamander hem in die grote bek kon krijgen! Zat die andere libelle weer zonder verkering. Da’s toch zielig?

Natuur is stom. En in iedere natuurfilm is het weer hetzelfde. Je weet gewoon dat die lieve pasgeboren gazelle met die mooie ogen gegrepen gaat worden door die kloteleeuw. Of – nog erger! – de orca’s die ik ooit urenlang zag volleyballen met een zeehondje. Maar moet al dat natuurgeweld nu ook in mijn eigen achtertuintje? Isa slaapt al drie dagen met een vriendinnetje in een tentje in diezelfde achtertuin. Af en toe horen we een gil, dan is er weer een kikker of spin gesignaleerd en moeten wij de dames redden. Hoezo slaapstad?

Dit bericht is geplaatst in Almere, Leven met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *