Minder skeer

De voordeur knalt dicht. Even later staat ze in de woonkamer. Woedend. “Wanneer gaan we verhuizen? Serieus! Ik wil hier weg. Kutstad! Patrick is in mekaar geslagen. Patrick! Die altijd zo lief is. Zomaar, om niks. En vorige week Merel, bij de bushalte, door een groep meiden. Ook zomaar. Het wordt steeds erger!” “Misschien ga je met de verkeerde mensen om?” oppert Frank als krasse, maar niet zo slimme knar. “Ik ga niet met de verkeerde mensen om. Dit is Almere! Ik ken iedereen en iedereen kent mij. Daarom krijg ik dit allemaal te horen.” Ze kijkt naar mij. “Mama weet het, mama weet hoe het hier gaat.”

Mama weet het inderdaad, sinds Isa als 12-jarige zelf slachtoffer werd van drie 18-jarige helden die het leuk vonden haar op klaarlichte dag onderweg van school naar huis zomaar in mekaar te slaan. En iedere zondagochtend zie ik in het park en in de buurt de trieste gevolgen van een nacht stappen in de stad. Als redacteur van de Filmwijkkrant zat ik een keer aan tafel bij gemeente, politie en Platform Filmwijk om te praten over het wekelijkse vandalisme. De politie stelde voor dat een aantal Filmwijkers vanaf een uur of vier ’s nachts, met de mobieltjes open, de groepen op afstand zouden volgen. En dan kon de politie ze op heterdaad betrappen. Ik geloof niet dat ik tijdens die vergadering nog iets gezegd hebt.

Isa gaat door. Over ‘clicks’ die actief zijn, groepen agressieve jongeren. Ze geeft een haarscherpe analyse. “Weet je wat het is. Veel Almeerders zijn in Stad komen wonen met hun peuters en kleuters. Die zijn nu allemaal puber. Dat is het probleem. Er zijn gewoon teveel pubers. Het is uit balans.” Ook dat klopt. Toen zij drie jaar geleden naar het Baken Park Lyceum ging, was zij een van de bijna 800 nieuwe eersteklassers. Alleen op Baken Park. Achthonderd.

Isa heeft een keuze gemaakt. Ondanks haar grote Almeerse vriendenkring heeft ze besloten na de zomer over te stappen naar het Montessori Lyceum in Amsterdam. Ze beseft dat ze andere input nodig heeft, krijgt het benauwd van dit negatieve Almeerse sfeertje.

De volgende dag belt Omroep Flevoland. “Connie, jij was ooggetuige bij het skaten zondag. Hoe was het?” Ik vertel enthousiast over de goede sfeer. “O, weet je het dan niet? Het is uit de hand gelopen.” In Almere Vandaag lees ik dat een van de skaters opgepakt is omdat hij geen legitimatie bij zich had. Tsja. Je moet als politie natuurlijk prioriteiten stellen.

Dit bericht is geplaatst in Almere met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Minder skeer

  1. René schreef:

    Isa heeft gelijk. Almere het wordt steeds erger, maar er is overal wel wat hoor. Ik kan je er verhalen van vertellen, maar ik doe het niet.

    Op sommige momenten is Almere fantastisch en soms even niet.

    Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *