Klopt het stadshart nog?

Even onder Almeerders: klopt het stadshart nog wel?

Dit schreef ik in februari 2008: Wat maakt een stad eigenlijk lelijk? Neem ons stadshart. Neusje van de architectonische zalm. Wereldberoemde architecten vanuit de hele wereld hebben zich bij ons uitgeleefd. Toch klopt het niet, dat hart. En dat maakt het lelijk. Het is geen hart, het is een shopping mall. Het is niet mensgericht maar consumentgericht. Projectontwikkelaars hadden het voor het zeggen en projectontwikkelaars zijn, op een enkele diamant na, niet bezig met mensen maar met centjes. Als je mensen uitsluitend aanspreekt op hun consument zijn, schakel je daarmee betrokkenheid, gevoel van verantwoordelijkheid en samenleven uit. En wat wordt een stad daar lelijk van!

We zijn 2,5 jaar verder en de situatie is niet verbeterd. Integendeel. Winkeliers klagen steen en been over te hoge huren en te lage omzet en een aantal overweegt hun vijfjarig huurcontract dat binnenkort afloopt, niet te verlengen. Dat betekent nog meer leegstand.

Er moet echt iets gebeuren en dat iets is samenwerking. Samenwerking tussen Unibail Rodamco de winkeliers en de gemeente. Unibail Rodamco verkeert nog steeds in de – comfortabele? – ontkenningsfase. Een aantal winkeliers / uitbaters mogen ook wel eens hand in eigen boezem steken als het gaat om klantvriendelijkheid. En de gemeente? Tsja. Wat kan en zou hun rol moeten zijn?

Kortom: het is de hoogste tijd dat partijen elkaar en zichzelf eens diep in de ogen kijken en de krachten bundelen zodat het stadshart een plek wordt waar je wilt zijn.

Binnenkort gaan we het er over hebben: een vertegenwoordiger van Rodamco, de ondernemers en wethouder Ben Scholten. Op vrijdag 24 september, tussen 17.30-18.00 uur in De Nieuwe Bibliotheek. Brigitte Hulscher leidt het debat. Jullie zijn welkom!

Dit bericht is geplaatst in Almere met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *