Kaal

“Wanneer word jij monnik? Het lijkt me stoer, een moeder die monnik is,” zegt Isa.

Dit weekend zijn Petra en Patrick tot monnik gewijd.  Shukke (thuisloos) Tokudo (ceremonie) heet dat. In de Kanzeon Sangha, waar wij deel van uitmaken,  betekent  ‘thuisloos’  het verlaten van de plek  die wij ‘thuis’ of ‘het zelf’ noemen en dat je je inzet voor iets dat groter is. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je letterlijk dakloos wordt maar  Petra gaat all the way. Ze heeft afscheid genomen van haar haar, haar riante huis staat te koop en ze bereid zich voor op een zwervend bestaan – met iPhone en MacBook, dat wel.

Ik dacht na over Isa’s vraag en wat dat betekent, thuisloos worden. Ik stelde me voor hoe dat zou zijn, je haar af te scheren en kaal en kwetsbaar in de wereld te staan. Hoeveel je dan moet uitleggen over je kale bolletje. Hoe moeilijk ik dat zou vinden vanwege het meewandelen met geliefden die onvrijwillig hun haar dreigden te verliezen dankzij chemo. Kortom: alleen al afstand doen van zoiets als haar vind ik een enorme stap, laat staan afstand doen van het leven zoals je dat kende. Want of je nu zoals Petra all the way gaat of ogenschijnlijk je vertrouwde leven voortzet: er gebeurt wel iets.

Isa heeft gelijk: monnik worden is stoer. Ik ben er trots op dat ik zulke stoere mensen om me heen heb.

 

Foto's: Lucy Lambriex

Dit bericht is geplaatst in Zen met de tags , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Kaal

  1. kanteldenker schreef:

    Ik ben plaatsvervangend trots. En monnik worden is voor mij een fysiek proces. Ik word elke dag vanzelf kaler. Mijn bezittingen. Steeds minder. Heeft ook met de crisis te maken. Raad komt vanzelf aanwaaien. Het verwijderen van het kapitalistisch bezit ook. #occupymyself

  2. Annemiek van der Meulen schreef:

    Het is al knap en getuigt van grote discipline dat je dagelijks op dat kussentje zit.
    Fijn blog heb je.

    @Annemiq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *