Hyperdepiep

“Leg die krant weg, je bent met mij!” zegt Isa. We zitten koffie te drinken tijdens de jacht op de ideale bikini, pet en schoenen waar ze volgende week in de VS de blits mee moet maken. Ik leg de krant weg en vermoed een moeder dochter gesprek.

“Hoe moet ik dat nou doen?” vraagt ze. “Veel van mijn vriendinnen hadden problemen toen ik bevriend met ze werd. En nu gaat het goed met hun en ik heb het gevoel dat ik mijn kracht en geluk kwijt ben. Alsof zij dat van me overgenomen hebben…” Isa heeft zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld tot de moeder teresa van puberend Almere. En dat breekt haar aardig op. “Misschien is het tijd voor meer gelijkwaardige vriendinnen”, stel ik voor. “Probleemgevallen meer uit de weg gaan.”

Op Het Baken waar ze de afgelopen twee jaar in een puinhoopklas zat, volgde de ene idiote hype de andere op. Bulimia, snijden, onbeschermde seks bij de meisjes. Proletarisch winkelen bij de Vomar en vechtpartijen bij de jongens. Neehee, niet alle kinderen natuurlijk maar heftig was het wel en Isa probeerde iedereen te redden. Wat niet lukte. Dus hebben we geprobeerd haar – vooral op eigen verzoek – op een andere school te krijgen. Weg uit het Almeerse wereldje. Gezocht in Amsterdam en in Bussum. Lukte niet. Goede scholen hebben terecht een leerlingenstop. Dus ze blijft op het Baken waar ze nu gelukkig wel in een goede klas komt met een alerte mentor. Herkansing tot de kerst, als het niet opknapt gaat ze alsnog de brug over.

Vrijdag op vakantie. Hieperdepiep. De tafel ligt vol met reisboeken over New York en Californië. De tickets zijn geprint. De plastic anti-terreur zakjes klaar om gevuld te worden met labello en gezichtscreme voor in het vliegtuig. Donderdag de hond wegbrengen naar het hondenparadijs (hondenparadijs? jazeker!) in Friesland en klaar. We hebben erge zin. Ik kan lief en Isa eindelijk NY laten zien en voorstellen aan een hele goede vriendin die in Santa Monica woont. En ik wil walvissen kijken op de Pacific. Verder vind ik het allemaal best. Beetje rondrijden in die Wim Wenders / John Wayne / Thelma and Louise filmdecors: super.

En over dat hondenparadijs zal ik morgen nog een stukkie doen….

Dit bericht is geplaatst in Almere, Onderwijs, Reizen, Relatie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *