Holyslootse Klort

“Kijk, een Klort!” Ik trap vol op de rem. We kijken naar de Klort die iets in een slootje staat te doen. Hoog op de poten, roert Klort met zijn/haar lange snavel in de sloot. We kijken geboeid. Lief en ik zijn ornithologisch nul onderlegd dus voor het gemak noemen we alle hoogpotige, lang snavelige weidevogels ‘klort’. We zijn dol op klorten want klorten = lente.

We staan tussen de weilanden. Op weg naar Holysloot, een dorp dat z’n naam eer aandoet want de sloten zijn holy in hun pracht. Het water staat hoog, bijna gelijk aan het gras en hoog slootwater: dat is mooi. Het water is helder, witte watten wolken worden weerspiegeld. Er wonen hard kwakende kikkers in. En dan als bonus die klort. Opgetogen rijden we verder.

We doen een plattelandstest maar dat weet lief niet. Lief denkt dat ik gezellig doe, wat ik – scout’s honour – óók doe, maar ik doe vooral de plattelandstest. Waarom? Omdat ik zo verschrikkelijk treurig wordt van pittoreske dorpjes die over het algemeen toch als leuk en gezellig worden ervaren. Ben ik nou gek of hoe zit het? Tijd voor een plattelandstest. Op naar Holysloot! Waar het echt, echt leuk is. En gezellig. En mooi. Twintig huizen in een weiland en ik krijg het niet benauwd. Integendeel. Volkomen op m’n gemak daar. Op het terras. Kijkend naar de zwaluwen die vakkundig hun nest metselen onder de folkloristisch gegolfde dakrand. Luisteren naar de kikkers. Spiedend naar klorten en buitelende kieviten in de wei. En dan even wandelen, stiekem lettend op te koop bordjes.

De eerlijkheid gebiedt me te melden dat er veel Volvo stations geparkeerd staan bij de groene en grijsblauw geschilderde houten huisjes. Dat je er espresso en witte wijn kunt krijgen. Dat er vier keer per uur een bus naar Amsterdam gaat. Sterker nog: dat de Amsterdamse skyline vanuit Holysloot te zien is….

Ben ik geslaagd voor de plattelandstest? Nee he? Nee.

Dit bericht is geplaatst in Wonen. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Holyslootse Klort

 1. René schreef:

  “Bij Holysloot houd de wereld op” ,was vroeger het gezegde. Ik kwam er wel eens omdat mijn zuster daar wat vrienden in de omgeving had wonen. Zij zat in Amsterdam Noord op school, vandaar.

  Holysloot was een klein buurtschap maar wel één met een voetbalclub, ‘Het begon op klompen’. De derby tegen het nabijgelegen Ransdorp was de ‘kraker’ van het jaar.

  Dat er nu Volvo stations staan zegt genoeg Holysloot is veryupped.

 2. simone schreef:

  Hoi Connie;
  Een dorp verder woont mijn zus (Zuiderwoude). Heeft ook een leuke plek om thee en koffie te drinken (de theetuin of theehuis) aan het einde van het dorp. Maar geen bus.
  Door de week is het heel rustig op straat, in het weekend opeens vreselijk druk met fietsende Amsterdammers. Het huis van mijn zus ligt achter een ander huis, dus dan merk je die drukte niet zo. Je moet wel alles met de auto doen….
  Wonen veel -van oorsprong- hippe Amsterdammers met (veel) kleine kinderen.
  Ik hoorde dat er in Broek in Waterland op het moment veel huizen te koop staan… (grapje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *