Het wiel opnieuw uitgevonden

Wat bezielt iemand het wiel opnieuw te willen uitvinden? Kunstenaar Theo Jansen deed het met z’n ‘strandbeesten’. Beesten gemaakt van plastic pijpen en waterflessen die zich zelfstandig kunnen voortbewegen over het strand, daar waar een fiets dat niet kan. Kijk vooral even naar het filmpje op ted.com. Een site die sowieso uit z’n velletje knapt van de inspiratie! Denkers, doeners en dromers bij elkaar, altijd indrukwekkend.

“Luister Connie,” zei Peter van de week tegen me. “Wil jij echt werken voor een organisatie die bezig is fietsbeleid te ontwikkelen?” Waarna we vreselijk de slappe lach kregen. Nou ja, ik vrees dat het dienstverband van de baan is. Sterker nog, heb het afgeblazen. Liever eenzaam achter de pc dan overleden voor je dood bent, denk ik dan maar. En ondertussen hard aan de slag om het werkcollectiefje van de grond te krijgen. Het wiel opnieuw uitvinden kan buitengewoon bevredigend zijn als het een eigen wiel is en een vliegwiel kan worden. Zijn jullie er nog?

Goed. Na de slappe lach even langs de Dienst Stadscentrum om te zien of het nog wat wordt met de Negevwoestijn aan het Weerwater. Antwoord: nee. Dit is het. DIT IS HET. Geen bankje. Geen terras. Geplande leegte op een van de mooiste plekken in de stad. We hebben op knopjes gedrukt bij de maquette, lichtjes laten branden op cruciale plekken, zijn boven de plastic boompjes gaan hangen om te zien of er ergens een bankje te bekennen was. Iets leuks voor mensen. Niets. Waarna opnieuw de slappe lach volgde. Maar eigenlijk is het natuurlijk om te janken.

Wat wel weer leuk is. In november organiseer ik samen met het new towns platform een denkers, doeners en dromers bijeenkomst over leven (overleven?) in een nieuwe stad. Internationaal en met naar ik hoop een rijke oogst aan ideeën en inspiratie. Misschien moeten we met de bobo’s maar ’s een wandeling door die leegte gaan maken. Eens kijken hoe daar op gereageerd wordt. En dan laten we er de strandbeesten van Theo Jansen vrij, beesten van plastic voelen zich vast erg senang op die vlakte!

Dit bericht is geplaatst in Almere, Inspiratie, Kunst, Leven met de tags , , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Het wiel opnieuw uitgevonden

 1. Marco schreef:

  Ik voel me bijna stadshartClavan. Edoch. De woestijn is een evenemententerrein. Het circus gaat daar komen, voorheen manifestatieveld. De kermis komt daar. Er zijn heel veel bankjes, dat zijn de trappen. En er is een soort bastion met boompjes en zitjes. Voor de rest leegte. Voor 5 mei festival, voor brderien, voor de weekmarkt, zelfs een dagmarkt wordt overwogen een soort albert cuijp. Voor starts van ralleys, voor beachvolley, voor een Stadstrand zoals in Parijs. Voor pannavoetbaltoernooien, om te staan en te kijken naar het vuurwerk op een zwoele avond. Bruist nu al he. Alleen nu nog iemand of iets die het gaat organiseren

 2. Marco de Kat schreef:

  Hey, nog een Marco.
  Voortaan maar even m’n achernaam erbij.
  Ik vind het overigen vooralsnog een draak van een plein… maar laat me graag verrassen door het tegendeel.

  Marco
  Sorry: Marco de Kat

 3. Connie schreef:

  O ja, evenementen! Vooral groot en veel! Almere op de kaart! Oftewel de wonderformule van City Marketing Almere:
  Massa (mz + ethanol) + bier = bruisende stad…

 4. Marco Penninkhof schreef:

  De ware ik
  Beetje flauw, probeer ik het uit te leggen krijg ik jullie frustratie over me heen.
  Iedere stad heeft een groot open plein voor evenementen. Dat Almere door haar korte geschiedenis alles kaal heeft wordt door de tijd ingehaald. Toen ik hier kwam wonen was de grote markt nog een parkeerplaats, met gratis parkeren. Dat is 10 jaar geleden. @Connie Een kenmerk van evenementen is dat daar mensen op afkomen en dan is het plein gevuld. Ook hoog cultuur evenementen, dus zonder bier maar met je geliefde roze, trekken massa’s. Kamermuziekfestival. Ik zeg; kijk naar het havenkomconcert, Prinsengracht en laatst iets prachtigs in Zeewolde en benut het water en het plein.

 5. Myra schreef:

  Vanavond de eerste cultuurnacht.
  Ik ben benieuwd!

 6. Connie schreef:

  @Marco. Je hebt gelijk natuurlijk. Ik ben erg ongeduldig. Maar dan nog. Het zou zo’n mooie plek kunnen zijn voor iets simpels als een goeie kop koffie met uitzicht – of iets roze 😉 Is toch bizar dat wij die unieke plas in het hart hebben en het neusje van de architectenzalm er nog steeds met de rug naartoe gaat staan. Wij hebben het geprobeerd een paar weken geleden. Muziek mee, wijn, tangovrienden opgetrommeld en gedanst…Maar om nou te zeggen dat dat lekker voelde op die vlakte…koude billen op de trappen…Het werkt inderdaad alleen als er heel veel mensen zijn maar wel jammer van die andere 6 dagen in de week dat er geen evenementen zijn. @Myra: vanavond inderdaad cultuurnacht. Met Tineke Schouten als grote act…. Oeps. Pardon. Bijna weer aan het zeuren. Gelukkig ook Don’t hit mama om half tien geloof ik. Tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *