Hartsvriendin

Wat is het toch fijn, nuttig, gezellig en leerzaam een hartsvriendin te hebben! Ik leerde mijn hartsvriendin tien jaar geleden kennen. We stonden allebei nogal verloren als twee vreemde eendjes in de bijt op een schoolplein in de Regenboortbuurt te wachten op onze dochters. Sindsdien is het aan. Relatieperikelen, verliefdheden, scheiding, carrièremoves, seks, hartzeer, kinderen: geen onderwerp blijft onder de tafel.

Gisteren zaten we bij Red Delicious. Ik bestelde een witte wijn. Cecile kijkt me aan, maakt een inschatting en zegt dan tegen de ober: “Geen witte wijn. Doe maar twee mojito’s. Met extra munt graag. En omdat we gezellig gaan doen, nemen we samen een voorgerecht anders ben je weer zo klaar.” Feilloos schat ze mijn stemming en en neemt de touwtjes in handen. Waarna de ober mij de rest van de avond geen blik meer waardig keurt en zich volledig richt op vriendin voor de bestellingen en de rekening…. “Ah,” zeg ik. “Jij bent dus de man vanavond, prettig.”

Dat leunen is even nodig want mijn kind heeft het zwaar en ik zie ook door de bomen niet meer zo goed waar de oplossing ligt. “Eerst gaan we uitsluiten dat er fysiek iets is, naar de huisarts dus,” zegt vriendin wijs. “Bloed, hormonen, energie laten testen. En mijn kind zit op dit moment uitstekend in haar vel, dus die moeten weer eens iets afspreken. Verder moet ze uit die Almeerse scene, iets creatiefs doen in Amsterdam. Filmscripts schrijven, ze is anders, bijzonder. Vertrouw erop dat het goed komt.”

Terwijl ik naar haar kijk en zij praat zie ik weer wat horizon opdoemen. Want dat is ook zo prettig aan een hartsvriendin. Soms leunt de een en soms leunt de ander en soms leunen we allebei, er is dus altijd evenwicht.

Dit bericht is geplaatst in Groei, Inspiratie, Leven, Liefde, Relatie, Vrouwen. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Hartsvriendin

  1. Marco schreef:

    Zo ken ik iemand al vanaf mijn tweede. Lief en leed gedeeld. Soms elkaar meer dan een jaar niet gezien. En toch al 38 jaar 100% onderling vertrouwen. Een hartsvriend..? Beetje te klef. Meer een broer die ik niet heb. Mijn beste vriend.
    Zoals een tegelwijsheid zou kunnen klinken:
    Mijn beste vriend is iemand die alles van me weet en tóch mijn beste vriend is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *