Er zijn

Ruim driehonderd mensen kwamen afscheid nemen van mijn broertje gisteren. Er werd flink van hem gehouden. Mijn nichtjes spraken, collega, iemand van de sportclub, zusje uit Australie, mijn broer en ik.Daarna de kroeg in, zoals hij wilde. En toen naar het strand. Lopen. Zon. Witte wolken boven onze hoofden. Wolken die een kinderlijke fantasie in me wakker maakten. Dat broertje heerlijk op z’n buik over het randje van een wattenwolk naar beneden lag te kijken met die liefdevolle glimlach van hem. Het was een mooie dag.

En ik? Ik heb geleerd, ik ben gegroeid, ik ben veranderd.

Ik heb geleerd wat het betekent er onvoorwaardelijk voor iemand te zijn. Ik heb gevoeld dat er mensen onvoorwaardelijk voor mij zijn als ik niet meer weet hoe ik verder moet. Ik heb geleerd niet opzij te gaan voor angst. Er dwars doorheen te gaan. Ik heb geleerd dat ik sterk ben. Van mijn broertje heb ik geleerd hoe je afscheid moet nemen, los moet laten. Afscheid van dromen, afscheid van toekomst, afscheid van het leven. Ik zat erbij, keek ernaar en leerde in het besef dat dood niet het tegenovergestelde van leven is. Het is het tegenovergestelde van geboorte. Leven is er altijd en altijd.

Donderdag had ik voor het eerst in weken weer een interview. Ambivalent. Is dit nog wat ik wil? Kan ik dat nog? Na die intense periode terug naar beetje praten en schrijven? Het werd een van de mooiste gesprekken die ik ooit gehad heb. Ontroerend en intens. De man die ik interviewde was tachtig. ‘Ik vertel je dingen die ik nog nooit iemand verteld heb,’ zei hij verbaasd. En dat was niet omdat ik zulke briljante vragen stelde. Het kwam omdat ik er was, 100%. En dat is de belangrijkste les die ik geleerd heb. Er zijn.

Dit bericht is geplaatst in Broertje, Liefde. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Er zijn

  1. Marty schreef:

    Connie,
    Ik heb gisteren de hele dag aan je broertje gedacht…..ik weet niet waarom k er niet bij mocht zijn maar ik ben heel erg blij dat het zo’n mooie dag is geworden, dat zo veel mensen van hem hebben gehouden….hij was een bijzonder en liefdevol mens….
    Ik wens zijn dochters, je ouders, je broer en iedereen die van hem hield heel veel sterkte
    Marty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *