De anti-guru

De truc is de kanker niet te laten winnen. Emotioneel niet. Fysiek is het is zoals het is. Dat is kut. Oneerlijk. Het zou verboden moeten worden. Maar het is zoals het is.

Goed. Het is dus niet de situatie, daar kunnen we niets aan veranderen. Het zijn de gedachten over de situatie die er een extra laag pijn aan toevoegen. En daar kun je wél iets aan doen. Fasten your seatbelts, we naderen spiritueel schemergebied. Onbekend gebied in ieder geval voor mijn broertje, een gezonde – nou ja – hollandse jongen die houdt van marathonlopen en sinds de scheiding lekker aan daten was.

Jaren geleden las ik ‘The ‘Power of Now’ van Eckhart Tolle. Over hoe beter in het hier en nu te zijn want, geloof me, dat scheelt een slok op een borrel in tijden van nood. Ik kon het destijds niet echt verinnerlijken, was er niet klaar voor. Maar slalomde altijd wel zo’n beetje tussen de spirituele bakens door. Meditatiecursusje hier, Tai’chi lesje daar. Tijdje terug zat iemand die me erg dierbaar is in relatiecrisis. En, wat ik nooit verwacht had – ook al zo’n gezonde hollandse jongen – hij kwam met Eckhart op de proppen en sloeg serieus aan het mediteren. En dat hielp. Daarna heb ik het stof van The Power afgeblazen en zijn nieuwste werkje aangeschaft: A new Earth. Awakening to your Life’s Purpose. Het helpt.

Meneer Tolle is een gek mannetje. Hij draagt lelijke truien en pullovers, heeft opvallend grote neusgaten – van het ademen? – heeft een Duits accent en is wars van uiterlijk vertoon. Kortom: de anti-guru. Waar Deepak Chopra helemaal Bollywood is, is Eckhart Tolle Findhorn. Bovendien kan hij schrijven, iets waar ik buitengewoon gevoelig voor ben. Niks niet ingewikkeld doen, gewoon beetje bewust ademhalen. Afstand creëren tussen je gedachten en de energie die je bent. Daar komt het zo’n beetje op neer. Toeval (?) wil dat Oprah (die ik zeer bewonder maar dat wordt een andere coming out) een webevent het meneer Tolle heeft georganiseerd. Tien lessen met Eckhart. Het helpt.

Ik ga broertje bij de hand nemen en hem voorzichtig meenemen naar zweefland want hij heeft veel emotionele pijn. Ik ga proberen hem te laten voelen dat het helpt als je in staat bent gaten te laten vallen tussen je gedachten. Dat daardoor pijn en onrust afnemen en je je weer connected voelt met het leven.

Donderdag gaan we weer naar het AvL. Ik stop NU een meditatie cd’tje voor hem in mijn tas.

Dit bericht is geplaatst in Familie, kanker, Leven, Liefde, spiritualiteit met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op De anti-guru

  1. Simone schreef:

    Ik heb A New Earth net gisteren uitgelezen. Eckhart is net een mannetje uit een Fiep Westendorp tekening vind ik. Ook zo’n soort neus.
    Heel veel sterkte voor jou en je broertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *