Blog action day….

action_234x601.jpg

Vandaag – 15 oktober 2007 – is het Blog Action Day. Bloggers van over de hele wereld schrijven vandaag over een thema: environment. Hoe kan het ook anders? Milieu is hot. Letterlijk en figuurlijk. Zo hot dat je er een Nobelprijs voor de vrede mee kunt winnen. Terecht? Ik denk het wel.

Feit is dat klimaatverandering veroorzaakt wordt door de leefstijl van de rijke landen. Feit is dat arme landen de grootste impact van klimaatverandering ervaren waardoor grote groepen zullen moeten verhuizen. Feit is dat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor de productie van voedsel, drinkwater en leefbaarheid van grote gebieden.

De Nobelprijs ging niet naar Gore alleen maar ook naar het IPCC (Intergovermental Panel on Climate Change) dat gelukkig steeds serieuzer genomen wordt. Aanvankelijk nog beschouwd als een clubje elkaar bevestigende wetenschappers, 20 jaar na de oprichting is dat totaal anders. In tien jaar tijd zijn er vier lijvige rapporten verschenen. En met steeds stelliger conclusies. In 1990 durfde het IPCC nog niet met zekerheid te zeggen dat de opwarming van de aarde het gevolg is van menselijk gedrag. Begin dit jaar verscheen het vierde rapport waarin gesteld werd dat de opwarming het gevolg is van ons gedrag. Punt.

Overmorgen verschijnt ‘the 11th Hour‘. Weer een klimaatdocu van een bekende Amerikaan: Leonardo di Caprio. Lastig om serieus te nemen, ik weet het. Ik zie hem weer voor me op dat andere zinkende schip, the Titanic…Gelukkig is het niet alleen Leonardo die de film draagt. Van Mikhael Gorbatsjov tot Stephen Hawking. En natuurlijk mijn held William mcDonough! De film schijnt allerlei oplossingen aan te dragen en tips die verder gaan dan gloeilampen te vervangen. Ben benieuwd!

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Blog action day….

 1. Megin schreef:

  Goeie zaak dat het milieu op deze manieren (of welke dan ook) onder de aandacht wordt gebracht. Het is wel ver gezocht om een Nobelprijs voor de vrede uit te reiken aan iemand die het heeft over klimaatverandering.

  Het is trouwens nogal kort door de bocht om de rijke landen maar direct de schuld te geven van de klimaatverandering. In arme landen gebeurt ook genoeg. Hier in Nederland vangen we bij wijze van spreken elke drol op terwijl het afval in arme landen overal en nergens wordt gedumpt. Hier in Nederland mogen we niet bouwen omdat we bang zijn voor teveel stof, terwijl in arme landen dezelfde fabrieken staan te roken die wij honderd jaar geleden nog hadden.

 2. Megin schreef:

  Maarre…goed initiatief om mee te doen aan blog action day.

  Even kijken of ik vandaag ook nog iets creatiefs kwijt kan over het milieu op mijn weblog.

 3. Connie schreef:

  Die fabrieken die staan te roken…Shell in Nigeria en Union Carbide in India bijvoorbeeld…

 4. Megin schreef:

  Shell en dergelijke zijn natuurlijk maar enkele van de vele bedrijven die niet zo milieuvriendelijk bezig zijn.

  Het probleem is dat zoiets toegestaan wordt in zo’n arm land. En dan wordt het lastig. Als je tot je nek in de schulden zit en geen cent hebt om je behind te krabben, dan worden je ‘normen en waarden’ een stuk naar beneden bijgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *