Big Mind, Big Heart, Big Stuff

img_0197Misschien kwam het doordat het zondagochtend was. Of omdat de wolken dat god-ding deden waarbij ze een stukje openschuiven om zonnestralen magisch en gebundeld naar de aarde te sturen. In ieder geval, wij ontbeten en hadden het over zingeving. ‘Voor mij is zingeving datgene doen waar mijn hart in zit’, zegt lief terwijl hij een eitje lepelt. ‘En ook in staat zijn mensen net even anders naar dingen te laten kijken. Dat is mijn doel bij de trainingen die ik geef. Die gaan niet over organisatieverandering, die gaan over anders kijken. En wat betekent het voor jou?’ ‘Leven met een open hart. Moeilijk. Maar ook dagelijks even afstemmen op – geef het maar een naam – levensenergie, God, kosmos, mediteren dus. Niet altijd op zoek gaan naar wat ik van het leven wil, maar ook kijken wat het leven van mij wil. Waar er iets te groeien valt.’

Twee weken geleden zat ik met driehonderd zenboeddhisten en  mensen op zoek naar groei – wat op hetzelfde neerkomt – in een bungalowpark op Ameland. Het is een jaarlijkse, steeds groter wordende bijeenkomst. Driehonderd Nederlanders, Duisters, Engelsen, Amerikanen, Finnen, Japanner, Canadezen… schuifelen iedere ochtend stil de meditatieruimte binnen, buigen naar Boeddha en naar elkaar en gaan zitten op een meditatiekussentje. Beetje schuiven, proberen het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. In jezelf keren – niet zo moeilijk om zes uur ’s ochtends – handen in de mudra vouwen, ogen dicht, wachten op de gong die de meditatie inluidt. Veertig minuten, dan tien minuten pauze, weer dertig minuten, tien minuten pauze, nogmaals dertig minuten. Kont gaat zeer doen, benen slapen, ademhaling wil niet zakken, hoofd vol. Wanneer gaat die gong weer? Maar ook: een indringende, stille, heerlijke energie. Thuiskomen tussen 300 vreemden. En af en toe voelen dat je een bent met alles. ’s Middags mediteren we weer een uur en daarna doen we onder leiding van Genpo Roshi ‘Big Mind, Big Heart sessions’. Acht dagen lang.

Ieder gesprek dat ik voer is zinvol, iedere ontmoeting bijzonder en precies wat ik op dat moment nodig heb. Geen enkel probleem mijn hart acht dagen lang open te houden. Mijn (westerse?) reserve en weerzin tegen goeroe’s verdwijnen als ik Genpo en de andere zenmeesters aan het werk. Stoere, grote, warme mannen in jeans, zwarte truien en met Macbookjes onder de arm. Ik heb zelden mensen ontmoet die zo human en tegelijkertijd zo being zijn. Samen met Genpo ont-dekken we de wijsheid die we allemaal in ons dragen. Meer dan dat. Vrijwel dagelijks zijn er doorkijkjes. Wordt in mezelf een soort god-ding gedaan: gedachten, patronen en aannames worden open geschoven en er valt licht op plekken die verborgen waren.

Op YouTube zijn veel ‘Big Mind’ filmpjes te vinden. Enjoy!

Dit bericht is geplaatst in Groei, Leven, Liefde, spiritualiteit met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

0 Reacties op Big Mind, Big Heart, Big Stuff

 1. Henk Hofman schreef:

  Dag Connie
  Via google op Genpo Roshi, kwam ik op jouw site.
  In augustus is er een big mind weekend in San Francisco. Ik ben erg geinteresseerd, heb zijn boek gelezen, films bekeken, maar ik ben niet zo’n mediteerder (eigenlijk nooit echt gedaan). Jouw reactie maakt me enthousiast, maar ik zie op tegen de meditaties.
  Heb je een tip?
  Vriendelijke groet,
  Henk Hofman

 2. Binnenstebinnen schreef:

  Leuk gezegd dat godding. En sowieso leuk geschreven. Zou graag eens meer horen over big mind big heart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *