Bericht uit de echte wereld

Gisteren sprak ik mijn broer, net terug uit Oeganda waar hij een documentaire gemaakt heeft voor het International Crime Court. The Coalition for the International Criminal Court (CICC) is a global network of over 2,000 non-governmental organizations (NGOs) advocating for a fair, effective and independent International Criminal Court (ICC).

De docu is bedoeld inzicht te geven in het werk dat ze doen in de hoop daarmee de VS over de streep te trekken. Die willen zich – in tegenstelling tot 139 andere landen – niet aan het ICC commiteren uit angst dat Amerikaanse soldaten in Irak dan voor het gerecht gesleept kunnen worden. Enfin.

Leo heeft twee maanden in een vluchtelingenkamp gezeten om te filmen en kwam terug met verhalen uit de echte wereld. Verhalen over Oegandese warlords; totaal geflipte mannen die jongetjes kidnappen uit de kampen en de jongetjes vervolgens vaak dezelfde dag nog, het kamp weer in sturen om ze hun eigen vader, moeder, broertjes en zusjes te vermoorden. Hij had nog meer verhalen, erger dan dit, veel erger. De beelden spoken rond in mijn hoofd. De machteloosheid verlamt me.

Ik ga het nooit meer over iPhones hebben.

Dit bericht is geplaatst in Leven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *