Beperkt houdbaar

‘Kun je je armen laten harsen?’ vraagt Isa, bladerend in de Cosmogirl. Ze is 14. Verdomme, we zijn weer thuis, denk ik. De druk staat weer op de ketel.

Een van mijn beste vriendinnen verkeert in Hollywoodkringen. Toen ze jaren geleden naar Lalaland verhuisde, vertelde ze me licht verbijsterd dat vriendinnetjes van haar dochter, toen een jaar of tien, een nosejob voor hun verjaardag vroegen. Ben blij dat we in Nederland toch een andere kijk op schoonheid hebben, dacht ik toen.

Het afgelopen jaar hebben vier vriendinnen respectievelijk een borstvergroting, schaamlipcorrectie (?), ooglift en botoxbehandeling ondergaan. Vier sterke, mooie, goed opgeleide vrouwen, begin veertig, die allemaal zeggen ‘Waarom niet? Als de mogelijkheden er zijn, waarom niet?’. Inderdaad waarom niet? Als je er gelukkiger van wordt. Toch verzet iets in me zich heftig. Waarom dat verzet?

Sla een glossy open. Alle vrouwen in de advertenties en modereportages: gephotoshopt. Geen echte vrouwen, geen echte schoonheid. Wij vrouwen weten dat. Toch proberen we ons daaraan te meten. Photoshop wordt de norm. Vrouwen die ervoor kiezen – of het geld niet hebben – zich niet te laten photoshoppen, worden daarmee afwijkend. En daarmee ook onze dochters. De boodschap is: je bent niet goed zoals je bent. Dat is de kern, de cosmetische chirurgen club spreekt niet voor niets eufemistisch van ‘correcties’.

Vorige week heb ik de hele week een gelukkige Isa gezien. Een meisje van 14 dat geen seconde dacht aan haar op haar armen maar haar armen gebruikte om haar balans te houden op het snowboard waarmee ze de steilste piste van de Dolomieten bedwong. En vervolgens met schitterende ogen en rode wangen vertelde over de sneeuw, de bergen, de sensatie van de snelheid. Kortom: het genieten van haar eigen lijf, haar eigen prestaties. En dat maakte haar zo onweerstaanbaar prachtig.

Ik ga het niet doen. Photoshoppen. Ik smeer. Ik beweeg. Ik drink water. Ik geniet. Ik ga negativiteit uit de weg. Ik zoek balans. Dat maakt me mooi. That’s it. Age gracefully. Voor mijn dochters. En mezelf.

Vanavond om 22.50 uur, Nederland 2, de docu Beperkt houdbaar

Dit bericht is geplaatst in Groei, Leven, Liefde, Schoonheid, Vrouwen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *